Cloud-ul, viitorul mobil al IT-ului

06 august 2013

Asa cum telefonul mobil a schimbat moda de a interactiona, de a comunica, asa cum Internetul a schimbat o lume intreaga, asa o va face si cloud-ul. Perceptia de a lucra cu o aplicatie din Romania undeva pe un server din Australia suna cam ciudat.

Cloud-ul, viitorul mobil al IT-ului

Asa cum telefonul mobil a schimbat moda de a interactiona, de a comunica, asa cum Internetul a schimbat o lume intreaga, asa o va face si cloud-ul. Perceptia de a lucra cu o aplicatie din Romania undeva pe un server din Australia suna cam ciudat. Tot la fel de ciudat este pentru un contabil din Romania sa-si tina documentele pe un server undeva in Japonia si nu in curtea lui, si el sa opereze datele si sa le modifice pe acel server. Conceptul de a-ti pastra datele pe calculatorul de acasa, pe calculatorul de la servici, nu va mai fi la moda in cativa ani.

De ce spun asta?

Iata un exemplu. La cel mai mare targ CeBIT din 2009, am vazut un calculator MSI care integra un BIOS cu sistem de operare. Practic porneai calculatorul si puteai sa navighezi pe Internet. Asadar haideti sa ne gandim asa. Sa presupunem ca achizitionam acest calculator, nu trebuie sa instalam niciun sistem de operare, niciun software adiacent. Asadar pornim calculatorul, intram pe Internet accesam o aplicatie in cloud, ne deschidem documente excel si word in cloud. Salvam documentele acolo si tot acolo le modificam cand dorim, imprimam etc.

Pe de alta parte, spre exemplu in cloud-ul Skydrive.live.com putem edita orice fisier creat cu suita Microsoft Office. Cum procedam? Simplu: incarcam (upload) fisierul (cu extensia .doc, .docx, .xls, xlsx, .ppt sau .pptx etc.) in contul nostru de pe Skydrive si il editam exact ca si cum am avea suita Microsoft Office instalata! Astfel, respectivul document il putem edita/imprima in/din Skydrive fie de la servici, de acasa, practic de oriunde. In final, realizam ca nu mai avem nevoie de USB stick sa ne plimbam documentele de acasa la servici sau la prieteni, ci pur si simplu le editam/vizulizam/imprimam in Skydrive. Si cel mai important, ne partajam/distribuim (share) fisierele noastre cu orice prieten de pe Terra. Mai simplu de atat nu se poate!

Deci, in viitor, banuiesc ca vom avea o tableta cu un sistem de operare preinstalat, iar toate programele noastre, toate datele noastre, toate documentele, pozele vor fi in cloud. Realizati ca, tableta sau calculatorul nostru vor deveni doar interfete de operare intre aplicatii aflate pe servere si baze date. Desigur ca ar fi multe de spus, insa cloud-ul ne va schimba modul de a gandi si de a opera. Practic daca toate programele in care operam sunt in cloud, avem la dispozitie si un hard disc in cloud, ma intreb de ce mai este nevoie de un calculator performant? Sau de ce mai am nevoie de un calculator cu hard disc?

Schimbare vs. obisnuinta

Natura umana nu este obisnuita cu schimbarea, adica daca ceva merge bine suntem multumiti si nu ne dorim altceva. Cloud-ul ne ofera o alta perspectiva, deci iata schimbarea. Personal consider ca trecerea de la modul de a opera obisnuit la modul de operare in cloud este iminent. Depinde numai de noi cand vom urca in barca. Dar un aspect este sigur. Ca vrem, ca nu vrem, la un moment dat vom fi nevoiti sa acceptam cloud-ul, la fel cum am fost nevoiti sa acceptam telefoanele mobile, Internetul, ulterior Internetul mobil si in prezent tabletele care integreaza performanta unui calculator desktop si dispun de Internet Mobil.

Avantajele Cloud-ului

-Datele sunt incriptate pe SSL, deci siguranta este identica cu cea oferita de Internet banking
-Datele noastre sunt in siguranta pe mai multe servere
-Aplicatiile sunt accesibile imediat, nu trebuiesc instalate, nu trebuie sa ne preocupam de virusi, spyware sau alte amenintari
-Nu trebuie sa platim licente, unele au abonamente la costuri simbolice, altele sunt gratuite
-Accesibilitatea este atat de facila, incat putem lucra in cloud si cu un calculator de 100 de USD!
-Aplicatiile cloud se dezvolta in permanenta si devin din ce in ce mai prietenoase cu utilizatorul; nu au nevoie de actualizari din partea utilizatorului; amenintarile noi/vechi care "bat la usa" sunt in sarcina celor care au dezvoltat aplicatiile si celor care le gazduiesc.
-Nu mai avem nevoie de administrator de sistem
-Spre exemplu sistemul de operare Ubuntu ne faciliteaza sa accesam Internetul prin simpla boot-are de pe CD/USB. Deci nu trebuie sa instalam sistemul de operare. Ulterior avand acces la Internet, avem acces la toate aplicatiile cloud pe care ni le putem imagina!

In concluzie

Viitorul in cloud este iminent, odata ce o sa ne obisnuim cu cloud-ul ne va fi foarte greu sa ne intoarcem la modul de operare pe un calculator traditional cu software traditional! Accesul la aplicatiile cloud este mai simplu decat ne putem imagina, este rapid, sigur, nu necesita instalari de aplicatii, batai de cap cu administratorul IT din firma, nu trebuie sa instalam sistemul de operare. Ganditi-va, pornim un calculator nou, introducem un stick in USB cu un sistem de operare care ne faciliteaza accesul direct la Internet si deschidem portalurile cu aplicatiile cloud preferate, unde avem conturi si avem datele personale. Si in final lucram rapid, sigur, salvam pe server datele noastre, iar munca noastra este in siguranta departe de accesul fizic al unor raufacatori!

Dorel Puchianu
Coordonator Marketing
Expert Software
www.expertAccounts.com
[email protected]
http://www.expertaccounts.com/

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

SonicWall: La început de an, infractorii informatici caută noi tipuri de atacuri. Trebuie să fim vigilenți în lunile următoare

În paralel cu scurgerile masive de date care au avut loc încă de la începutul anului, atacurile malware s-au situat la un nivel foarte ridicat. Există însă și câteva vești bune: numărul total al atacurilor de tip malware și ransomware au manifestat o tendință descrescătoare. Potrivit ultimelor rapoarte generate cu ajutor SonicWall Capture Threat Network, re...

Citește tot arrow_forward

Operațiunea ShadowHammer: noi atacuri asupra lanțului de aprovizionare amenință sute de mii de utilizatori din toată lumea

Un atac asupra lanțului de aprovizionare este unul dintre cei mai periculoși și mai eficienți vectori de infecție, folosit din ce în ce mai mult în operațiunile avansate din ultimii ani - după cum am văzut în cazul ShadowPad sau CCleaner. Vizează deficiențele specifice ale sistemelor interconectate ale resurselor umane, organizaționale, materiale și intelectuale impli...

Citește tot arrow_forward

Phishing-ul cu teme romantice s-a dublat comparativ cu 2018, conform datelor Kaspersky Lab

Phishing-ul este una dintre cele mai populare și mai simple tehnici de inginerie socială. Este un tip de fraudă în care infractorii folosesc înșelăciunea pentru a obține datele de autentificare ale utilizatorilor - de la parole, la numere de card, detalii ale contului bancar și alte informații financiare importante. E-mail-urile și site-urile de phishing sunt făcute să pară...

Citește tot arrow_forward