Cum ne protejăm în Lumea atacurilor informatice?

25 martie 2014

Se spune că trăim pe o planetă dominată de securitatea online, fapt datorat atacurilor tot mai frecvente și mai avansate, obligând companiile ce dezvoltă soluții de protecție să îți îmbunătățească sistemele și să gândească proactiv. Lucrurile se complică tot mai mult în acest sector prin apariția terminalelor mobile, a tabletelor și, bineînțeles, a computerelor personale.

Se spune că trăim pe o planetă dominată de securitatea online, fapt datorat atacurilor tot mai frecvente și mai avansate, obligând companiile ce dezvoltă soluții de protecție să îți îmbunătățească sistemele și să gândească proactiv. Lucrurile se complică tot mai mult în acest sector prin apariția terminalelor mobile, a tabletelor și, bineînțeles, a computerelor personale.

Pentru companiile dezvoltatoare de soluții de tip antivirus, provocările în lanț sunt lansate de hackeri, în timp ce miza este dată de protejarea sistemelor și a datelor.

În 2014, trendurile anunță pregătirea pentru alte tipuri de atacuri informatice, continuându-se, însă, cu protejarea împotriva celor vechi. Un procent mare al infectărilor cu viruși informatici este dat de accesările paginilor web ce oferă posibilitatea efectuării unei descărcări, device-ul preluând automat virusul. Compromiterea de acest fel derivă din fisuri existente în bazele de date sau în bibliotecile virtuale de tip SQL.  În multe cazuri, atunci când sunt site-uri compromise cu ajutorul acestor tehnici, ținta hackerilor este dată de  slabiciunile browser-elor web și a plug-in-uri instalate prin cod HTML sau JavaScript.

Atacurile de tip malware infectează PC-urile și server-ele și sunt adesea folosite ca metodă de afectare masivă a sistemelor. În ultimii ani, acestea au fost folosite pentru a frauda ca sistem de click-uri (simularea unui număr semnificativ de click-uri pe reclamele din cadrul site-urilor web vizate și mai excat acolo unde existau venituri considerabile pe fiecare click).

Mai mult decât atât, având în vedere faptul că multe device-uri au devenit active  pe un anume IP, iar fenomenul numit The Internet of Things este tot mai prezent, vor exista tot mai multe dispozitive care pot fi compromise în cazul atacurilor.

De asemenea, rețelele sociale reprezintă o formă extrem de atractivă pentru a furniza date importante despre utilizatori, astfel încât acestea se transformă în baze reale de lucru pentru hackeri (atacuri de tip phishing direcționate). Determinarea datelor personale, a listei de prieteni ce aparțin unui individ, toate acestea sunt folosite de hackeri pentru a trimite e-mail-uri personalizate, cu un format cât mai credibil, pentru ca utilizatorii să le deschidă și să acceseze URL-ul afectat.

Specialiștii nu recomandă în cazul e-mail-urilor ce au un conținut dubios, nesolicitat de utilizator, să deschidă un URL sau un atașament.

Trendurile în ceea ce privește zonele vulnerabile vizate de hackeri includ și transmiterea de SMS-uri pe terminalele mobile, precum și identificarea segmentelor de cod care permit un atac.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

România, cea mai afectată țară din lume de amenințarea informatică a momentului

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o amenințare informatică agresivă care se ascunde pe dispozitivul infectat și are acces la toate datele personale ale victimei.Denumită Scranos, amenințarea se răspândește rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franța, Italia și Indonezia. Scranos...

Citește tot arrow_forward

În 2018, România s-a clasat pe locul 8 în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil

Pe măsură ce lumea devine mai mobilă, rolul smartphone-urilor în afaceri și viața de zi cu zi crește rapid. În replică, infractorii cibernetici acordă mai multă atenție modului în care distribuie programele malware și vectorilor de atac utilizați. Canalele prin care malware-ul este livrat utilizatorilor pentru a le infecta dispozitivele reprezintă o parte importantă...

Citește tot arrow_forward

Romanian Software lanseaza versiunea in Cloud a platformei de salarizare si administrare a resurselor umane, colorful.hr, pentru a veni in sprijinul IMM-urilor

“Mai multe studii recente ne arata ca antreprenorii, managerii si specialistii in resurse umane au ajuns sa petreaca prea mult timp pentru a rezolva procesele administrative, cum ar fi salarizarea si administrarea de personal, si au prea putin timp disponibil pentru angajati si pentru problemele lor. Sunt statistici care spun ca, de exemplu, activitatile de salarizare si administra...

Citește tot arrow_forward