IBM și Ericsson colaborează la dezvoltarea unui nou model de antene 5G

15 decembrie 2014

Ericsson și IBM își vor uni forțele pentru a cerceta împreună noi modalități de proiectare a antenelor 5G, explorând modele care să poată susține viteze de transfer de date mult mai rapide decât ceea ce a fost posibil până la ora actuală.

IBM și Ericsson colaborează la dezvoltarea unui nou model de antene 5G

Ericsson și IBM își vor uni forțele pentru a cerceta împreună noi modalități de proiectare a antenelor 5G, explorând modele care să poată susține viteze de transfer de date mult mai rapide decât ceea ce a fost posibil până la ora actuală.

În timp ce producătorii de dispozitive mobile se întrec în a le oferi clienților cele mai noi aplicații și caracteristici, iar tehnologiile wireless de tip M2M (machine-to-machine) sunt utilizate tot mai des, operatorii vor asista la creșterea tot mai rapidă a cererii pentru lățime de date și viteze puternice de transfer de date. Conform ediției din iunie a studiului Ericsson Mobility Report, traficul mobil de date va crește de zece ori până în 2019, iar numărul de dispozitive M2M conectate va crește de trei până la patru ori în același interval de la cele 200 de milioane disponibile la finalul lui 2013.

Ericsson și IBM vor realiza, împreună, cercetări asupra unor noi tehnici de dezvoltare a atenelor de tip phased-array. Scopul este să dezvolte sisteme prototip care să poată deservi mai mulți utilizatori mobili, să susțină servicii noi pe aceeași frecvență și viteze de transfer de date mai mari decât cele disponibile astăzi, viteze competitive în comparație cu cele oferite astăzi prin cablu sau Internet prin fir.

Designul de tip phased-array înseamnă că antenele sunt mai ușor de direcționat, pentru că sunt comandate electric, iar ele vor fi și mai flexibile și mai avantajoase din punct de vedere al greutății decât antenele mecanice existente. Aceste îmbunătățiri tehnologice vor pemite integrarea echivalentului a 100 de antene și stații radio pe un chip mai mic decât un card bancar, ușurând utilizarea lor în interiorul clădirilor și în zone foarte aglomerate, pentru componente de rețea de tip small cells de mare capacitate.

Thomas Norén, Head of Product Management Radio, Ericsson, a declarat: „Ericsson realizează cercetări radio care vor face posibile vitezele foarte mari de transfer de date care vor fi necesare în viitor. În iulie anul acesta, am realizat deja primele demonstrații cu viteze de 5 Gbps. De asemenea, încercăm să găsim soluții pentru limitările de mărime existente și suntem nerăbdători să dezvoltăm această tehnologie de antene cu IBM care va deschide noi posibilități pentru utilizatori. Recent, am lansat cea mai flexibilă small cell din industrie, ce permite utilizarea simultană a mai multor tehnologii. Această colaborare ne ajută să construim rețele mobile care să ofere acoperirea și capacitatea necesară chiar și în cele mai dens populate zone.”

Dr. Mehmet Soyuer, Manager of the Communication and Computation Subsystems Department, IBM Research, a spus: „Am acumulat peste 10 ani de experiență în dezvoltarea soluțiilor de packaging și circuite integrate RF (radio frequency), demostrând cum aranjamente de tip phased array pot susține diferite aplicații. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Ericsson pentru a modela viitorul comunicațiilor mobile.”

Inovații pentru 5G

Istoria ne arată că în fiecare decadă a fost lansat câte un standard mobil nou, începând de la ceea ce poate fi considerat 1G în anii 80, la 2G în anii 90, 3G în perioada 2000 și 4G, lansat în ultimii ani. Ericsson crede că adoptarea standardului 5G va începe din 2020 și de aceea este necesar să explorăm noi tehnologii care să fie pregătite să susțină valul de implementări care va urma.

Pentru a oferi infrastructura necesară inovațiilor mobile viitoare, Ericsson se concentrează pe modul în care industria va adopta standardul 5G la nivel global pentru a livra abilități și servicii care depășesc ofertele 4G existente. O cerință importantă pentru standardul 5G va fi abilitatea sa de a crește capacitatea oferită fiecărui utilizator în parte, precum și suportul pentru un număr mai mare de utilizatori mobili și dispozitive noi. Tehnologiile avansate de antene reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace prin care aceste cerințe pot fi atinse.

Ericsson este convins că 5G este o tehnologie mobilă absolut necesară în decadele care urmează și o vede atât ca o evoluție a 4G-ului, cât și ca o tehnologie wireless nouă. Tehnologia 5G va reprezenta o evoluție a experienței de utilizare, dar va permite și dezvoltarea unor noi aplicații M2M și device-to-device care vor avea impact asupra utilizatorilor și industriei per total. Aceste soluții ale viitorului vor pleca de la investițiile realizate de operatori în 4G LTE și vor valorifica benzile de frecvență mai mari și rețelele cu celule mai mici pentru a obține un plus de performanță.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Nu te lăsa îngropat în hârtii, utilizează o soluţie inteligentă de document management

Auzim și discutăm tot mai frecvent de transformarea digitală a mediului de afaceri și de necesitatea digitalizării administrației publice. Dar nu băgăm de seamă faptul că în România business-urile se derulează încă preponderent pe bază de hârtie și că documentele în format fizic sunt prezente în orice birou, chiar și după ce ștampila a fost eli...

Citește tot arrow_forward

Costurile Ascunse ale Managementului Manual al Contractelor

Știai că automatizarea managementului contractelor îți poate crește profitabilitatea anuală cu până la 9%?

Citește tot arrow_forward

Procesele se îmbunătățesc continuu, prin tehnologia Cloud

Despre experianța uneia dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor de mașini și unelte, care a decis încă din 2015 să folosească Sistemul modern de Management al Documentelor în Cloud, DocuWare, aflați din Studiul de Caz.

Citește tot arrow_forward