Malware-ul pentru Mac OS X vizează un utilizator activ de internet de cel puțin 10 ori pe an

08 octombrie 2014

Experții Kaspersky Lab au calculat care sunt șansele ca un program malware să infecteze un dispozitiv Mac OS X. În luna august, probabilitatea unei infectări nedorite cu malware era de aproximativ 3%. Comparativ cu un risc de infecție de 21% al utilizatorilor de Windows, situația pare mai relaxată pentru utilizatorii de Mac-uri.

Experții Kaspersky Lab au calculat care sunt șansele ca un program malware să infecteze un dispozitiv Mac OS X. În luna august, probabilitatea unei infectări nedorite cu malware era de aproximativ 3%. Comparativ cu un risc de infecție de 21% al utilizatorilor de Windows, situația pare mai relaxată pentru utilizatorii de Mac-uri.

Totuși, dacă transpui procentul într-un număr de potențiale incidente, situația nu mai pare la fel de simplă – conform datelor Kaspersky Security Network, un utilizator activ de internet ar putea descoperi fișiere malware pe un dispozitiv Mac OS X de cel puțin zece ori pe an.

 • În primele 8 luni ale anului 2014, experții Kaspersky Lab au înregistrat aproape 1.000 de atacuri unice care vizau dispozitive Mac. Aceste atacuri sunt grupate în 25 de familii principale.
 • Riscul de infectare a unui computer cu MAC OS X este de de aproximativ 3%.
 • În baza de date Kaspersky Lab există 1.800 de mostre de malware pentru Mac OS X.

Cel mai important malware pentru sistemul de operare Mac OS X descoperit de Kaspersky Lab este backdoor-ul Callme care oferă infractorilor cibernetici acces de la distanță la un dispozitiv și, ca o funcție adițională, fură contactele utilizatorului – cel mai probabil ca sursă de contacte pentru viitoare ținte. Un alt backdoor - Laoshu, este marcat cu un atestat de certificare de dezvoltator – se pare că scriitorii malware-ului intenționau să-l distribuie prin intermediul AppStore. Laoshu operează prin realizarea de capturi de ecran în fiecare minut.

Un al treilea program spion important – Ventir – oferă clandestin funcții de control de la distanță și poate înregistra tastele apăsate de utilizator. Colecția include și un program spion pentru iPhone, primul program de criptare a fișierelor pentru OS X și primul malware pentru furt de Bitcoin pentru OS X.

„În ultimii patru ani, peisajul amenințărilor pentru Mac-uri s-a schimbat considerabil - de la câteva cazuri izolate, la o epidemie globală cauzată de viermele Flashback, care a infectat 700.000 de dispozitive Mac din toată lumea în anul 2011,” a explicat Eugene Kaspersky, Președinte și CEO în cadrul Kaspersky Lab. „Acela a fost evenimentul care a dat tonul; ulterior, au început să apară sute de programe periculoase pentru Mac în fiecare an. Mai mult, MAC OS X a fost în centrul atenției operațiunilor de spionaj precum The Mask/Careto și Icefog,” a încheiat Eugene Kaspersky.

Conform experților Kaspersky Lab, utilizatorii din Germania și SUA au avut parte de cele mai multe atacuri în perioada 2013-2014, cu până la 66.000 de detecții. Următoarele cinci țări de pe listă sunt: Marea Britanie, Canada, Spania, Italia și Australia – cu până la 7.700 de detecții în total.

10 sfaturi simple pentru sporirea securității dispozitivelor Mac:

 1. Creează un cont non-admin pentru activitățile tale zilnice.
 2. Utilizează un browser web care conține sandbox și care este recunoscut pentru capacitatea de a reparare rapid problemele de securitate.
 3. Dezinstalează programul independent Flash Player.
 4. Dezinstalează programul Java.
 5. Rulează „Actualizările de software” și instalează pachetele de corecție pentru dispozitiv, imediat ce actualizările sunt disponibile..
 6. Utilizează un program de administrare de parole pentru a preîntâmpina atacurile de tip phishing.
 7. Oprește funcțiile Ipv6, AirPort și Bluetooth atunci când nu le mai utilizezi.
 8. Activează criptarea full-disk.
 9. Actualizează Adobe Reader la cea mai recentă versiune.
 10. Instalează o soluție de securitate solidă.

Pentru a afla mai multe despre amenințările pentru Mac OS X, puteți citi cel mai recent post pe blogul lui Eugene Kaspersky la Eugene Kaspersky's Official Blog.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

5 Recomandări pentru managementul echipei de vânzări în contextul lucrului de la distanţă

Indiferent dacă este stare de urgenţă sau de alertă, îţi doreşti ca echipa de vânzări să-şi atingă target-ul. Apăsarea este că nu va mai întâlniţi şi interacţionaţi ca de obicei, deoarece oamenii lucrează de acasă. Iar după acum arată situaţia ultimelor două-trei luni, nu e tocmai simplu să coordonezi de la distanţă o echipă.

Citește tot arrow_forward

Romanian Software lanseaza versiunea in Cloud a platformei de salarizare si administrare a resurselor umane, colorful.hr, pentru a veni in sprijinul IMM-urilor

Romanian Software, unul dintre liderii pietei romanesti de solutii software dedicate resurselor umane, a lansat in Cloud platforma colorful.hr. Platforma este specializata in salarizarea, recrutarea si administrarea resurselor umane si vine in sprijinul companiilor mici si mijlocii, care doresc sa isi automatizeze o parte din activitatile aferente departamentelor de HR.

Citește tot arrow_forward