Previziuni G DATA pentru 2015: Focus pe malware multidirectional si spyware

19 decembrie 2014

Expertii in securitate se asteapta la o crestere a troienilor bancari si a programelor adware in anul care vine

Previziuni G DATA pentru 2015: Focus pe malware multidirectional si spyware

Programe malware periculoase, cum ar fi Uroburos, programe spyware pe smartphone-uri cu Android si un numar in continua crestere de cazuri de malware ce implica atacuri pe dispozitivele mobile - 2014 a fost marcat de spionaj cibernetic, atacurile hackerilor si campanii cibernetice. Borna de 3,5 milioane de noi tulpini de malware a fost depasita pentru prima data. Aceasta tendinta va continua in 2015, prezic experti G DATA in securitate. Ei se asteapta, de asemenea, la o crestere multidirectionala a malware-ului, indreptata atat catre dispozitive mobile, cat si catre computere. Troienii bancari, pe care infractorii cibernetici continua sa se bazeze pentru fraude pe online banking, va ajunge la un alt nivel ridicat. Din motive de protectie a datelor, G DATA priveste cu suspiciune initiativa Quantified Self. Expertii de securitate din Bochum au realizat sase previziuni pentru noul an.

"Escrocherii cibernetice dovedite, cum ar fi e-mailuri manipulate sau exploatarea vulnerabilitatilor, vor continua sa se bucure de o mare popularitate in randul infractorilor cibernetici, in 2015. Troienii bancari au ajuns la un nivel record in 2014 si vor continua sa creasca in anul urmator," declara Ralf Benzmuller, seful G DATA SecurityLabs. "Malware-ul care ataca ambele tipuri de dispozitive, mobile si computere, vor deveni mult mai larg raspandite."

Aproape un miliard de smartphone-uri cu Android au fost vandute in 2014, potrivit unui studiu de piata realizat de IDC. 84,7 % din totalul smartphone-urilor vandute, in al doilea trimestru, in intreaga lume, au fost echipate cu sistemul de operare Android. Dezvoltatorii de malware sunt si ei constienti de acest lucru si se concentreaza in continuare pe noi tipuri de malware pentru acest sector. Expertii in securitate de la G DATA au contorizat 751.136 noi tulpini de malware de Android doar in primele sase luni, si asteapta 1,2 milioane de mostre noi de malware pentru intreg anul 2014. Raportul Mobile Malware G DATA pentru prima jumatate a anului 2014 este disponibil online pe: www.gdata.de/rdk/dl-en-mmwr_2014_01 

Sase predictii de securitate IT pentru 2015

Datele colectate prin Quatified Self sunt protejate necorespunzator

Asistam la o crestere constanta a masurarii, analizarii si evaluarii datelor personale. Companiile de asigurari sunt interesate, de asemenea, de acest trend, pentru a putea calcula ratele de asigurare folosind datele de sanatate colectate. Ingrijorator este ca furtul de date in acest domeniu va creste.

Malware multidirectional: usi deschise spre calculatoarele companiilor

In anul care vine, asa-numitul malware multidirectional - malware care poate fi implementat atat pe computere, cat si pe smartphone-uri - va fi folosit mai frecvent de catre infractorii cibernetici ca o poarta de acces in retelele companiilor. Infectiile Cross-platform vor creste semnificativ in anul urmator, in opinia G DATA.

Mai multe dispozitive mobile cu spyware preinstalat

G DATA a analizat, in acest an, STAR N9500, un smartphone care a fost echipat cu spyware din propria fabrica. In opinia expertilor G DATA, vor exista mai multe cazuri de acest gen in viitor. Chiar daca dispozitivul nu costa mult, utilizatorii vor plati, involuntar, cu datele lor cu caracter personal.

NOU RECORD pentru troienii bancari

Troienii bancari sunt o afacere foarte profitabila pentru infractorii cibernetici. Autentificarea cu factori multipli si tehnologii cip moderne sunt inca o raritate in randul bancilor - ceea ce le face o tinta atractiva pentru atacatori.

Programele adware sunt tot in crestere

Recompense mari pentru un efort mic: infractorii cibernetici fac afaceri cu afisarea de publicitate nesolicitata. Pentru 2015, G Data SecurityLabs se asteapta la o crestere suplimentara a acestor reclame impuse.

Spyware in crestere

Regin, un nou atac spyware, a fost descoperit recent. Regin era folosit pentru atacuri ce vizau retelele de mare potential, cum ar fi institutiile nationale sau intreprinderi mari. Se astepta ca si alte programe extrem de complexe spyware sa fie descoperite pe viitor.

G Data Software

G Data Software

Securitatea IT a fost inventata in Germania: G DATA Software AG este pionier in industria de antivirusi. Au trecut mai bine de 30 de ani de cand compania, fondata in Bochum in 1985, a dezvoltat primul program de combatere a virusilor. In momentul actual, G DATA este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT din lume.&nb...

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Aplicațiile software de tip HR în 2019 – trenduri & statistici

80% dintre angajații din industria resurselor umane (HR) consideră că utilizarea tehnologiilor software poate îmbunătăți comportamentul acestora în raport cu obiectivele și cu activitățile pe care le au de realizat.

Citește tot arrow_forward

Phishing-ul cu teme romantice s-a dublat comparativ cu 2018, conform datelor Kaspersky Lab

În apropierea zilei de Sfântul Valentin, experții Kaspersky Lab au detectat o creștere accentuată a activităților de phishing, infractorii oferindu-le utilizatorilor diverse produse romantice. Numărul total de încercări ale utilizatorilor de a vizita site-uri web frauduloase care au o temă romantică, detectate și blocate în prima jumătate a lunii februarie, s-a d...

Citește tot arrow_forward

Vulnerabilități severe în camere de supraveghere permit controlul acestora de către atacatori

Explozia numărului de dispozitive inteligente poate aduce în casele utilizatorilor gadgeturi cu probleme severe de securitate informatică. Specialiștii de la Bitdefender au identificat recent o serie de vulnerabilități în camera de supraveghere Guardzilla, un model extrem de popular pe piață și vândut la un preț convenabil, folosit pentru monitorizarea locuinței. Caren...

Citește tot arrow_forward