Cum să alegi cea mai bună soluție de Business Intelligence?

02 octombrie 2014

Aplicațiile software de tip BI sunt soluții dedicate analizei datelor din zona de activitate a unei afaceri pentru o mai bună înțelegere a oportunităților și punctelor slabe ale unei organizații. 

Ce este o aplicație de tip Business Intelligence (BI)?

Aplicațiile software de tip BI sunt soluții dedicate analizei datelor din zona de activitate a unei afaceri pentru o mai bună înțelegere a oportunităților și punctelor slabe ale unei organizații. 

De asemenea, o soluție de tip Business Intelligence este un instrument extrem de eficient în folosirea datelor pentru a lua o decizie optimă și pentru a folosi în mod eficient resursele dedicate dezvoltării.

Aplicațiile de tip Business Intelligence au un rol esențial în fluxul de procese strategice din cadrul unei companii.

Alegerea unui sistem de BI are la bază un algoritm specific majorității aplicațiilor software: definirea obiectivelor, stabilirea unei probleme , identificarea unei liste de posibile soluții și alegerea unor furnizori dedicați, care să implementeze aplicația informatică aleasă.

Pe de altă parte, alegerea unui BI reprezintă un proces unic, ce invocă decizii în legătură cu tipul de utilizatori, tipuri de date, categoriile de software și bugetul total de achiziție.

Tipuri de utilizatori

Tipul de software ales va servi unei varietăți de utilizatori de la persoane fizice, până la cele juridice, astfel încât selecția trebuie să fie influențată de tipologia nevoii de implementare a unei asemenea aplicații. Soluțiile de tip BI listate pe Softlead reușesc să întrunească toate tipurile de obiective pe care le poate seta o companie.

Centralizarea datelor

Dacă datele necesare unei analize în cadrul unei companii se află în diferite medii de stocare, utilizatorul va avea nevoie de un set complet de instrumente pentru a le filtra și pentru a le introduce corespunzător, astfel încât fiecare departament direct interesat să poată extrage rapoarte referitoare la fluxul de activități din interiorul companiei.

Există trei categorii de soluții Business Intelligence

  • Data Management Tools (inserează datele pentru a le da mai departe spre analiză)
  • Data Discovery Tools –tehnologia OLAP (Online Analytical Processing) - analiză predictivă pe baza informației existente
  • Reporting Tools (vizualizări de date, panou de control, repoarte pe baza rezultatelor analizei)

Un factor destul de important în alegerea unei soluții de tip Business Intelligence este dat de preț. Acesta depinde de numărul de module integrate sau de complexitatea funcționalităților aplicației, de numărul de utilizatori sau de numărul de licențe achiziționate, de volumul de date, dar și de taxele anuale, la care se adaugă plăți adiționale pentru anumite servicii. Softlead pune la dispoziție o gamă variată de soluții de BI în care se regăsesc toate cele trei categorii de mai sus. Tehnologia OLAP este folosită în majoritatea produselor BI oferite în cadrul platformei Softlead.

Încearcă versiunile de tip demo

Înainte de alegerea unei variante finale de soluții informatice de tip Business Intelligence, achizitorul poate apela la instalarea unei versiuni demonstrative, care să îi ofere o perspectivă cât mai apropiată de realitate asupra modului în care o astfel de aplicație va putea sprijini compania sau va reduce costuri, pe termen mediu și lung.

Crearea de strategii BI

Înainte de a alege  o astfel de soluție trebuie realizată o listă cu obiective care trebuie atinse, și, de asemenea, care sunt cerințele sistemului, alături de o listă cu instrumentele necesare, pentru a putea realiza apoi versiunea finală a soluțiilor.

Negocierea

Negocierea reprezintă un ultim pas foarte important în procesul de alegere a unei soluții  de Business Intelligence. Tot ceea ce trebuie negociat constă în contract, preț inclus, mentenanță, suport, training și termeni de utilizare. Majoritatea reprezentanților ce oferă soluții de BI pot pune la dispoziție și o licență de dezvoltare. Pentru a ajunge la cea mai bună soluție și accesibilă din punct de vedere financiar, trebuie calculat  costul pe o lungă perioadă de timp și astfel aleasă soluția cea mai convenabilă.

Soluțiile BI de astăzi sunt mult mai accesibile ca preț, ajutând firmele mici să devină mai agile și să folosească mult mai eficient resursele de care dispun.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Safetech Innovations lansează iSAM, prima soluție de securitate informatică dezvoltată in-house, în urma unei investiții de jumătate de milion de euro

 Lansarea vine după 18 luni de activitate a echipei dedicate de programatori și experți în domeniul securității informatice și o investiție de 550.000 de euro, sumă din care aproximativ 70% a fost acoperită de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate pentru anii 2014 – 2020.Soluția iSAM permite managerilor de securitatea...

Citește tot arrow_forward

Phishing-ul cu teme romantice s-a dublat comparativ cu 2018, conform datelor Kaspersky Lab

Phishing-ul este una dintre cele mai populare și mai simple tehnici de inginerie socială. Este un tip de fraudă în care infractorii folosesc înșelăciunea pentru a obține datele de autentificare ale utilizatorilor - de la parole, la numere de card, detalii ale contului bancar și alte informații financiare importante. E-mail-urile și site-urile de phishing sunt făcute să pară...

Citește tot arrow_forward

Kaspersky Lab securizează tehnologiile bionice pentru persoanele cu dizabilități

Internet of Things nu mai constă doar în smartwatch-uri sau case inteligente, ci include ecosisteme avansate, complexe și din ce în ce mai automatizate, printre care se numără și tehnologiile cibernetice conectate pentru industria medicală. În viitor, astfel de tehnologii nu vor mai fi folosite doar în cazuri extraordinare, ci vor avea rolul de a extinde capacitățil...

Citește tot arrow_forward