Bitdefender: O vulnerabilitate severă în procesoare Intel permite sustragerea datelor utilizatorilor

15 May 2019

Noua vulnerabilitate exploatează carențe critice în modul de funcționare a procesoarelor moderne și este imposibil de reparat de către producător.

Bitdefender: O vulnerabilitate severă în procesoare Intel permite sustragerea datelor utilizatorilor

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o vulnerabilitate la nivel de hardware în procesoarele Intel care, pe fondul deficiențelor de proiectare, permite furtul de date procesate pe dispozitive.

Această vulnerabilitate poate fi utilizată în atacuri țintite care ar avea nevoie în mod normal de privilegii și drepturi de acces extinse care să permită controlul deplin asupra sistemului de operare prin modificarea unor regiștri. Impactul este și mai ridicat în cazul furnizorilor de servicii cloud întrucât inclusiv informațiile stocate de clienți pe hardware-ul vulnerabil pot fi accesate de către terți.

Vulnerabilitatea a fost testată cu succes pe microarhitecturile Intel Ivy Bridge, Haswell, Skylake și Kaby Lake și a fost semnalată către producător.

Câtă vreme vulnerabilitatea descoperită are legătură cu o defecțiune a unei componente fizice care anulează toate mecanismele de securitate aplicate la nivel hardware, orice patch va rezolva doar parțial problema. Bitdefender și partenerii din industrie lucrează la o modalitate de a repara problema la nivel de hipervizor folosind tehnologii de securitate pentru medii virtuale, precum Bitdefender Hypervisor Introspection.

Atacurile bazate pe executare speculativă, o modalitate prin care procesorul rulează multiple instrucțiuni simultan și intuiește acțiuni ale utilizatorului pentru o mai bună experiență de utilizare, au fost descoperite inițial la începutul anului 2018, cunoscute sub denumirea Spectre și Meltdown. De atunci, mai multe variante de atac au fost descoperite și rezolvate, total sau în parte, prin actualizări ale sistemelor de operare. Cu toate acestea, cea descoperită de Bitdefender se bazează pe un nou defect structural al hardware-ului, de aceea repararea acesteia este imposibilă. În plus, persoanele expuse la sustragerea datelor pe baza acestei vulnerabilități nu vor putea să afle întrucât atacul nu lasă urme și nu poate fi depistat de soluții de securitate.

Circa trei din patru procesoare de pe piață sunt fabricate de acest producător, ceea ce face ca un număr semnificativ de utilizatori din toată lumea să devină oricând potențiale ținte, fie că folosesc terminale desktop, laptop, smartphone sau servicii cloud.

 

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor.

Mulțumită produselor de primă clasă și tehnologiilor de ultimă generație, compania s-a extins rapid, devenind lider la nivel mondial. Bitdefender și-a facut apariția pe piața internațională o dată cu înffințarea primelor birouri deschise în Marea Britanie, SUA, Germania, Franța și Spania, dar și cu stabilirea de parteneriate strategice, fiind astfel prezentă în peste 100 de țări în întreaga lume.

La sfârșitul anului 2009, Bitdefender proteja milioane de utilizatori la nivel global și a asigurat utilizarea propriei sale tehnologii alături de mărci foarte bine cunoscute precum IBM și Virgin Media prin încheierea de parteneriate strategice.

2011 a adus cu sine o modificare fundamentală în filozofia companiei Bitdefender, organizația adoptând o nouă identitate organizațională. Acesta a fost de asemenea un an de succes, deoarece produsele Bitdefender destinate consumatorilor au fost primele care au fost votate, în mod simultan, după mulți ani, drept alegerea nr. 1 (în ceea ce privește soluțiile de securitate pentru internet) de trei dintre cele mai importante organizații de testare din lume.

Noua imagine acționează ca o legătură între rădăcinile companiei și viitorul său. Un lucru a rămas neschimbat: capacitatea Bitdefender de a oferi produse antivirus de înaltă calitate. Bitdefender oferă cea mai bună soluție antivirus utilizând aceeași tehnologie premiată pentru clienții individuali și rețelele companiilor, de la micile firme și până la companiile multinaționale, protejând toate stațiile de lucru.

Tehnologiile brevetate Bitdefender, bazate pe idei inovatoare și tendințe fruntașe în industria securității informațiilor, sunt în continuare recunoscute la nivel internațional ca cel mai bun software în securitatea internetului. Organizațiile independente care ne recompensează rezultatele remarcabile prin numeroase premii și certificări sunt: Av-Test.org, Virus Bulletin, ICSA Lab, Checkmark, PC World Top 100, acestea fiind doar câteva.

Bitdefender face tot posibilul să dezvolte constant tehnologiile utilizate pentru a fi mereu cu un pas înainte și pentru a oferi clienților cea mai bună rată de detecție combinată cu performanță și aplicabilitate flexibilă.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Digitalizarea în producție: Care sunt diferențele între aplicațiile software de tip ERP și MRP?

Conform Software Suggest, 33.66% dintre utilizatorii soluțiilor software de tip ERP sunt companii de producție, acesta fiind unul dintre domeniile de activitate în care beneficiile implementării unei astfel de soluții înseamnă o...

Citește articolul
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul