Cum poate crește industria agricolă din România cu ajutorul aplicațiilor software potrivite?

04 Aug 2021

Conform unui studiu realizat de KeysFin în 2020, referitor la spațiul românesc agricol, doar 59% dintre companii au înregistrat profit în anul 2019, iar acest procent este în scădere.

Cum poate crește industria agricolă din România cu ajutorul aplicațiilor software potrivite?

Digitalizarea industriei agricole ar putea însemna o eficientizare a cheltuielilor și a resurselor implicate, fapt ce ar atenua impactul și presiunea puse de scăderile din domeniu. Iată în ce moduri.

Agricultura joacă un rol crucial în economia țării, fapt ce accelerează procesul de căutare a modalităților de maximizare a randamentului producțiilor și profitului. Astfel, scăderea pronosticată poate fi gestionată eficient prin soluții software ce pot reprezenta cheia rezolvării problemelor și totodată, factorul de scalabilitate. Conform studiului publicat de Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, EIP-AGRI, aplicațiile destinate industriei agricole pot oferi următoarele tipuri de beneficii:

Agricultura la milimetru

Conform unui studiu realizat de PAT Research, în domeniul agriculturii, în ultimii ani, s-a manifestat tendința de utilizare a software-urilor de precizie. Acestea sunt instrumente în Cloud ce permit fermierilor să urmărească, să gestioneze și să maximizeze randamentele și veniturile recoltelor. Pentru a realiza acest lucru, fermierii trebuie să utilizeze date concrete. Aceste informații ajută agricultorii să optimizeze producțiile pentru fiecare sezon. Astfel, aplicațiile software de acest tip vizează următoarele funcționalități și avantaje:

Care sunt tipurile de aplicații software recomandate în digitalizarea agriculturii?

Pornind de la obiectivele procesului de digitalizare din agricultură, sunt câteva tipuri de aplicații software utile, recomandate de Softlead pentru ca orice fermă sau teren agricol să devină mai productiv și mai eficient. Astfel, soluții software precum ERP (Enterprise Resource Planning), HR (Human Resources), WMS (Warehouse Management System) sau de Management al flotelor pot ajuta ca agricultura să devină un business în sine.  

Care sunt sectoarele agribusiness ce pot fi digitalizate?

Tehnologia și aplicațiile software pot ajuta agricultorii să ofere alimente sigure și produse de calitate prin metode ce favorizează mediul. Aceste tehnologii nu numai că îi ajută pe fermieri să păstreze calitatea produselor reducând resursele și costurile, dar pot contribui și la combaterea schimbărilor climatice.

Cum îți poți digitaliza un sector agricol dacă nu ai fonduri suficiente?

Ca orice business, și companiile din domeniul agricol au la îndemână trei tipuri de surse de finanțare: prin resurse proprii, prin linii de creditare bancară sau prin granturi europene. Pentru cele din urmă, există numeroase proiecte deschise, prin care se pot achiziționa licențe de soluții software enterprise sau se pot dezvolta aplicații software la cerere. 

De exemplu, Agricultura de precizie aduce puncte suplimentare pentru finanțare prin Submăsura 4.1. Cea mai importantă categorie de produse sunt soluțiile de ghidare prin GPS a utilajelor. Află mai multe despre calendarul fondurilor europene aici

Ai nevoie de o aplicație software potrivită companiei din sectorul agricol pe care o administrezi? Solicită o ofertă pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul