De ce aplicații software are nevoie un oraș inteligent?

14 Mar 2022

La nivel global, 1.3 milioane de oameni se mută în fiecare săptămână în orașe mari. Pentru ca infrastructura să facă față acestei migrații, menținând condițiile unei vieți de calitate, orașele trebuie să devină prietenoase, automatizate și sigure. Mai exact, să fie orașe “inteligente” (Smart City).

De ce aplicații software are nevoie un oraș inteligent?

Ce înseamnă Smart City?

Un oraș inteligent înseamnă un ecosistem care să le permită locuitorilor săi să maximizeze eficiența și sustenabilitatea resurselor pe măsură ce calitatea vieții lor se îmbunătățește în fiecare tip de aglomerație urbană.

Soluțiile software și hardware care conduc spre un oraș inteligent trebuie să acopere următoarele categorii: infrastructura, clădirile, utilitățile, transportul, mediul înconjurător, stilul de viață. Acestea se pot reflecta în managementul instituțiilor precum: sisteme publice de transport, spitale, rețele de distribuție a apei, școli, departamente informatice locale sau orice sistem care gestionează serviciile comunității.

În absența construirii unor orașe inteligente, peste 70% dintre resursele urbane se vor pierde până în 2025.

Un oraș inteligent presupune existența unui sistem informatic integrat, ce cuprinde cloud computing, Internet of Things (IoT), Open Data, Big Data și aplicații mobile, conectate la internet prin intermediul unor rețele sigure.

Orașele inteligente care asigură un ecosistem complet și functional au în vedere 4 pași esențiali:

Iată care sunt cele mai importante soluții software și hardware pe care orice primărie și structură de guvernanță locală trebuie să le ia în calcul pentru a crește calitatea vieții locuitorilor, dar și performanța urbană.

Optimizarea și gestionarea locurilor de parcare ajută la fluidizarea zonelor urbane aglomerate și ajută șoferii să identifice rapid și facil locurile libere disponibile. De asemenea, parcările inteligente pot semnala spațiile în care există pompe de alimentare a mașinilor electrice.

Sistemele care automatizează iluminatul public sunt cele care pot ajuta inclusiv la scăderea costurilor, prin asigurarea funcționării sistemului doar în acele intervale orare specifice anotimpului, momentului zilei sau unor situații speciale. De asemenea, managementul eficient al iluminatului stradal poate însemna creșterea siguranței cetățenilor.

Managementul stațiilor de monitorizare a calității aerului (precum și indicatorilor complementari: umiditate, temperatură, variații considerabile) și accesul la date în timp real poate crește în mod semnificativ calitatea vieții cetățenilor prin scăderea nivelului de poluare.

Soluțiile dedicate managementului deșeurilor conduc nu doar către un oraș mai curat, ci au un rol esențial în gestionarea eficientă a colectării deșeurilor (companiile de salubritate pot vedea în timp real zonele exacte în care s-a depășit capacitatea de colectare a pubelelor) și în scăderea costurilor logistice specifice acestei activități.

Sistemele de siguranță publică permit managementul înregistrărilor video preluate din camerele de supraveghere amplasate strategic în orașe.

Emiterea biletelor de transport, asigurarea unui flux optim de circulare al fiecărui tip de vehicul de transport public, sincronizarea semafoarelor, graficele și rapoartelor rezultate din activitatea urbană, toate acestea stau la baza unui sistem inteligent de transport public.

Cele mai multe proiecte de Smart City sunt concentrate în Orientul Mijlociu și în China, dar în 2018 Reykjavik și Toronto s-au alăturat Tokyo și Singapore ca unele dintre cele mai digitalizate orașe inteligente.

În România, există numeroase companii private care pot asigura serviciile și infrastructura necesară construirii orașelor inteligente. Softlead, singura platformă dedicată digitalizării companiilor și instituțiilor administrative, răspunde cu succes cererii de oferte personalizate pentru aplicații software sau soluții hardware specifice orașelor inteligente.

Contact rapid: [email protected]

Puteți primi acces la o ofertă și prin completarea formularului de mai jos.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Digitalizarea în producție: Care sunt diferențele între aplicațiile software de tip ERP și MRP?

Conform Software Suggest, 33.66% dintre utilizatorii soluțiilor software de tip ERP sunt companii de producție, acesta fiind unul dintre domeniile de activitate în care beneficiile implementării unei astfel de soluții înseamnă o...

Citește articolul
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul