Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance fac un nou pas pentru prevenirea și combaterea software-ului nelicențiat și contrafăcut

07 Dec 2017

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA | The Software Alliance (BSA) anunță debutul campaniei de informare “Softwareul nelicenţiat deschide computerul tău musafirilor nepoftiţi”, care evidențiază riscurile de securitate și nu numai, pe care și le asumă companiile ce folosesc software nelicențiat sau contrafăcut.

Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance fac un nou pas pentru prevenirea și combaterea software-ului nelicențiat și contrafăcut

La începutul anului 2015 a fost publicat studiul Unlicensed Software and Cybersecurity Threats, realizat de IDC la solicitarea BSA; analiza statistică a comparat ratele la care software-ul nelicențiat este întâlnit pe PC-uri în 81 de țări1 cu ratele la care malware-ul este întâlnit pe PC-uri, publicate de către Microsoft2, membru BSA. Analiza demonstrează că există o puternică rată pozitivă de corelare (r=0.79, pe o scară de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maximă de corelare) între ratele de software nelicențiat și incidența malware. Mai mult, se arată că rata de utilizare de software nelicențiat dintr-o țară este un predictor important al ratei la care malware-ul este întâlnit în aceeași țară.

Chiar și un singur program de calculator nelicențiat poate crea riscuri grave de securitate și confidențialitate pentru datele personale, de afaceri și financiare stocate pe computerul respectiv sau pe alte computere conectate la aceeași rețea. Acest lucru poate afecta serios reputația afacerii sau instituției și poate distruge încrederea clienților în produsele sau serviciile oferite de entitatea respectivă.

Pe de altă parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg să folosească software nelicențiat sau să încalce în alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a continuat, în perioada 2011-2017, adică după semnarea primului Protocol de colaborare cu BSA, investigaţiile legate de cazuri de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultând peste 1.100 de verificări efectuate. Numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.600 de sisteme informatice și suporturi de stocare.

Parteneriatul dintre IGPR și BSA își propune să vină în întâmpinarea mediului de afaceri în vederea evitării riscurilor legate de utilizarea de software nelicențiat sau contrafăcut prin desfășurarea unor acțiuni informativ-preventive. În cadrul Campaniei se desfășoară activități comune de informare pentru mai mult de 10.000 de entități mici şi mijlocii, selecționate aleatoriu, care sunt invitate să ia măsuri pentru a se asigura că software-ul pe care îl utilizează a fost achiziționat din surse sigure și că este gestionat corespunzător, revizuind situația licențierii software-ului în uz și evaluând nivelul de protecție cibernetică, precum și luând măsurile necesare pentru remedierea oricăror discrepanțe identificate.

Pentru informații suplimentare despre aceste riscuri și îndrumări privind modul în care poate fi gestionată mai bine utilizarea de software, se poate vizita site-ul web al campaniei, www.softwareculicenta.ro, sau site-urile partenerilor, www.bsa.org și www.politiaromana.ro sau se poate apela la Centrul de asistență pentru campania organizată de Inspectoratul General al Poliției Române și BSA | The Software Alliance la numărul de telefon: 0316202133, email [email protected]în perioada 28 noiembrie 2017 – 30 aprilie 2018.

Software-ul este o resursă fundamentală și un activ valoros pentru orice afacere din zilele noastre. În prezent, se poate opta între variantele clasice și cele moderne de licențiere, astfel încât orice companie se poate dezvolta în siguranță prin folosirea de software original și cu licență. Soluțiile moderne de tip cloud, pe lângă avantajul accesibilității de oriunde, inclusiv de pe platformele mobile, pot oferi noi posibilități de gestionare simplificată a licențierii. Atât numărul de utilizatori, cât și perioada de utilizare pot fi ușor modificate, în funcție de nevoi, ceea ce poate reduce riscurile ce decurg dintr-o licențiere neadecvată sau insuficientă.

Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel: „Lumea în care trăim evoluează spredigitalizare, iar software-ul joacă un rol fundamental în această nouă lume. Persoanele juridice și utilizatorii în general trebuie să fie conștienți de riscurile pe care le poate aduce software-ul obținut din surse neautorizate și este datoria noastră să informăm cu privire la acestea. Suntem bucuroși să colaborăm din nou cu Poliția Română pentru transmiterea acestor mesaje utile.”

Comisar de poliție Carmen Șerbănescu, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române: ,,Pentru Poliția Română protejarea mediului de afacerireprezintă o prioritate de acțiune. Efortul nostru se îndreaptă atât spre depistarea și sancționarea celor care încalcă legislația în vigoare și regulile economiei de piață, cât și spre informarea mediului de business cu privire la gestionerea eficientă și legală a resurselor informatice astfel încât agenții economici onești să nu devină victime ale propriei neatenții.”

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Digitalizarea în producție: Care sunt diferențele între aplicațiile software de tip ERP și MRP?

Conform Software Suggest, 33.66% dintre utilizatorii soluțiilor software de tip ERP sunt companii de producție, acesta fiind unul dintre domeniile de activitate în care beneficiile implementării unei astfel de soluții înseamnă o...

Citește articolul
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul