Intel a obținut în primul trimestru al anului un venit de 12,8 miliarde de dolari, în linie cu estimările companiei

16 aprilie 2015

Intel Corporation a raportat pentru primul trimestru al anului un venit de 12,8 miliarde de dolari, un venit operaţional de 2,6 miliarde de dolari, un profit net de 2 miliarde de dolari şi un profit per acţiune de 41 de cenți. Compania a generat aproximativ 4,4 miliarde de dolari cash din operaţiuni, a plătit dividende în valoare de 1,1 miliarde de dolari şi a folosit 750 milioane de dolari pentru a răscumpăra 21 de milioane de acţiuni.

Intel a obținut în primul trimestru al anului un venit de 12,8 miliarde de dolari, în linie cu estimările companiei

Intel Corporation a raportat pentru primul trimestru al anului un venit de 12,8 miliarde de dolari, un venit operaţional de 2,6 miliarde de dolari, un profit net de 2 miliarde de dolari şi un profit per acţiune de 41 de cenți. Compania a generat aproximativ 4,4 miliarde de dolari cash din operaţiuni, a plătit dividende în valoare de 1,1 miliarde de dolari şi a folosit 750 milioane de dolari pentru a răscumpăra 21 de milioane de acţiuni.

“Veniturile au fost constante comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrându-se o creștere de peste 10% în sectorul centrelor de date, IoT si memorii, compensând cererea mică pentru desktop PC-uri”, a declarat Brian Krzanich, CEO-ul Intel. “Aceste rezultate întăresc importanța continuării strategiei noastre de creștere”, a adăugat el.

 

Cele mai importante rezultate din T1 2015:

 • Venitul Client Computing Group a fost de 7,4 miliarde de dolari, având o scădere de 16% comparativ cu T4 2014 și de 8% față de aceeași perioadă a anului trecut;
 • Venitul Data Center Group a fost de 3,7 miliarde de dolari, având o scădere de 10% comparativ cu T4 2014 și o creștere de 19% față de aceeași perioadă a anului trecut;
 • Venitul Internet of Things Group a fost de 533 de milioane de dolari, având o scădere de 10% față de T4 2014 și o creștere de 11% față de aceeași perioadă a anului trecut;
 • Venitul segmentelor software și servicii a fost de 534 de milioane de dolari, în scădere cu 4% față de T4 2014 și cu 3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

Comparație financiară

 

Rezultate anuale

 

T1 2015

T1 2014

vs. T1 2014

Venit

12,8 mld. dolari

12,8 mld. dolari

constant

Marja brută

60,5%

59,6%

În creștere cu 0,9 puncte

R&D și MG&A

4,9 mld. dolari

4,9 mld. dolari

În creștere cu 1%

Venit operaţional

2,6 mld. dolari

2,5 mld. dolari

În creștere cu 4%

Rata de impozitare

25,5%

27,7%

În scădere cu 2,2 puncte

Profit net

2 mld. dolari

1,9 mld. dolari

În creștere cu 3%

Profit per acţiune

41 de cenți

38 de cenţi

În creștere cu 8%

 

Comparație financiară

 

Rezultate trimestriale

 

T1 2015

T4 2014

vs. T4 2014

Venit

12,8 mld. dolari

14,7 mld. dolari

În scădere cu 13%

Marja brută

60,5%

65,4%

În scădere cu 4,9 puncte

R&D și MG&A

4,9 mld. dolari

5,0 mld. dolari

În scădere cu 2%

Venit operaţional

2,6 mld. dolari

4,5 mld. dolari

În scădere cu 41%

Rata de impozitare

25,5%

21,4%

În creștere cu 4,1 puncte

Profit net

2,0 mld. dolari

3,7 mld. dolari

În scădere cu 46%

Profit per acţiune

41 de cenți

74 de cenţi

În scădere cu 45%

 

Perspectiva de business

Perspectiva de business a companiei Intel exclude potenţialul impact al unor achiziţii, cesionări sau alte activităţi de business similare care pot fi finalizate după 14 aprilie.

 

T2 2015

 • Venit: 13,2 miliarde de dolari, plus sau minus 500 de milioane de dolari;
 • Marja brută exprimată procentual: 62%, plus sau minus câteva procente;
 • Cheltuieli de R&D plus MG&A: aproximativ 4,9 miliarde de dolari;
 • Costurile de restructurare: aproximativ 120 de milioane de dolari;
 • Amortizarea achiziţiilor intangibile: aproximativ 60 de milioane de dolari;
 • Impactul investiţiilor de capital, dobânzilor şi altele: câștig net de aproximativ 60 milioane de dolari;
 • Depreciere: aproximativ 2 miliarde de dolari;
 • Rata de impozitare: aproximativ 20%;

 

2015

 • Venit: aproximativ la fel ca în 2014;
 • Marja brută exprimată procentual: 61%, plus sau minus câteva procente;
 • Cheltuieli de R&D plus MG&A: aproximativ 19,7 miliarde de dolari, plus sau minus 400 de milioane de dolari;
 • Amortizarea achiziţiilor intangibile: aproximativ 250 de milioane de dolari;
 • Depreciere: aproximativ 8 miliarde de dolari, plus sau minus 100 de milioane de dolari;
 • Rata de impozitare: aproximativ 25% pentru al treilea și al patrulea trimestru;
 • Cheltuieli anuale de capital: 8,7 miliarde de dolari, plus sau minus 500 de milioane de dolari.

 

Pentru informaţii suplimentare referitoare la rezultatele Intel şi la perspective accesaţi comentariul CFO de la adresa: www.intc.com/results.cfm.

 

Situaţia perspectivei de business

Perspectiva de business a Intel este postată la intc.com şi poate fi reiterată în public sau în timpul întâlnirilor private cu investitori şi alţii. Perspectiva de business este valabilă până la data de 12 iunie, dacă nu intervine o actualizare. Perspectiva de business pentru amortizarea activelor necorporale, impactul investiţiilor de capital şi taxe va intra în vigoare după închiderea zilei de business de 21 aprilie. De la sfârşitul zilei lucrătoare de 12 iunie până la publicarea comunicatului de presă referitor la rezultatele financiare ale celui de-al doilea trimestru, pe 15 iulie, Intel va intra în “quiet period”. În acest interval perspectivele economice publicate în comunicatele de presă ale companiei şi în declaraţiile depuse la SEC vor fi considerate istorice, referindu-se la perioada de dinainte de “quiet period” şi nefiind actualizate de companie.

 

Factori de risc

Declaraţiile de mai sus şi oricare altele din acest document care se referă la planuri şi aşteptări în al treilea trimestru al anului şi în viitor, au aspect de predictibilitate şi implică o serie de riscuri şi elemente necunoscute. Cuvinte precum “anticipativ”, “aşteptări”, “intenţii”, “planuri”, “dorinţe”, “încercări”, “estimativ”, “este posibil”, “ar trebui” şi variaţii ale acestora se referă la declaraţii de prognoză. Declaraţii care se referă la estimări, evenimente incerte sau supoziţii sunt identificate de asemenea ca elemente ale unei prognoze. Mulţi factori pot influenţa rezultatele actuale ale companiei Intel, iar diferenţele dintre previziunile prezente ale Intel în ceea ce priveşte aceşti factori pot face ca rezultatele reale să difere faţă de rezultatele exprimate în aceste declaraţii estimative. Momentan, Intel consideră că următorii factori pot juca un rol important în obţinerea unor rezultate reale diferite de estimările companiei:

 • Cererea poate să difere faţă de aşteptările Intel, din cauza unor factori ce includ schimbări

în condiţiile de business şi economice; acceptarea de către consumatori a produselor Intel şi ale concurenţei; schimbări în obiceiul de comandă al clienţilor, incluzând anulări (contramandări, rezilieri) şi schimbări la nivelul stocurilor clienţilor.

 • Procentajul marjei brute ar putea varia semnificativ faţă de aşteptări din cauza schimbărilor la nivelul venitului, mix produs-preţ, costuri de iniţiere a activităţii, variaţii în evaluarea inventarului, inclusiv variaţii legate de momentul în care produsele vor fi puse la vânzare, stocuri în exces sau ieşite din uz, randament de producţie, schimbarea preţului per unitate, dificultăţi în cadrul procesului de fabricaţie/asamblare şi costuri asociate, capacitatea de utilizare. Procentajul marjei brute ar putea varia și din cauza timingului lansării produselor Intel și a cheltuielilor legate de acestea, abilitatea Intel de a răspunde rapid dezvoltărilor tehnologice și de a lansa noi produse sau de a încorpora noi capabilități produselor existente, care ar putea duce la restructurări și cheltuieli cu deprecierea activelor.
 • Rezultatele Intel pot fi afectate de factorii economici, sociali și politici nefavorabili din

țările unde Intel, clienții și furnizorii săi operează, inclusiv conflicte militare sau alte riscuri de securitate, dezastre naturale, afectări ale infrastructurii, pericole de sănătate și variații mari ale cursului valutar.

 • Intel îşi desfăşoară activitatea în industrii foarte competitive, caracterizate de un procentaj

mare de costuri fixe sau greu de redus pe termen scurt.

 • Volumul, timingul și alte execuții legate de programul de răscumpărare de acțiuni al Intel

pot fi afectate de schimbarea priorităților companiei în folosirea banilor pentru alte scopuri, precum costurile operaționale, cheltuieli de capital, achiziții, dar și de schimbările legislației fiscale și de cash flow.

 • Rata de impozitare previzionată este calculată în funcţie de legea actuală a impozitării şi

de profitul realizat. Rata de impozitare poate fi influenţată de legea din jurisdicţia unde se stabilesc şi sunt taxate ulterior profiturile; de modificările în evaluările creditelor, beneficiilor şi deducerilor; de deciziile care derivă din auditarea efectuată de către diferite autorităţi financiare, incluzând plata dobânzilor şi a amenzilor și capacitatea de a realiza active de impozit amânat.

 • Câștigurile și pierderile din titlurile de capital și dobânzi pot varia față de estimări în

funcție de vânzări, schimb valutar, schimbarea valorii juste sau afectarea datoriilor și a investițiilor de capital, rata dobânzilor, soldul de numerar, dar și de schimbarea valorii juste a instrumentelor derivate.

 • Defectele produselor sau eratele (devieri de la specificațiile publicate) pot afecta

cheltuielile, veniturile și reputația Intel.

 • Rezultatele Intel pot fi influenţate de efecte adverse asociate cu defecţiuni ale produselor,

erate (deviaţii de la specificaţiile publicate), litigii sau probleme regulatorii referitoare la proprietatea intelectuală, acţionariat, clienţi, antitrust şi altele, precum litigiile şi problemele regulatorii descrise în rapoartele Intel SEC. O hotărâre nefavorabilă ar putea include daune monetare sau o emitere a unui ordin de interzicere de producere sau vânzare a unuia sau mai multor produse. Acest lucru se opune practicii de afaceri particulare, afectând capacitatea Intel de a realiza produse, sau care necesită alte remedii, cum ar fi acordarea de licenţe obligatorii de proprietate intelectuală.

 • Rezultatele financiare Intel pot fi afectate de calendarul de închidere a achiziţiilor şi

înstrăinărilor.

 

O discuţie detaliată referitoare la factorii care pot afecta rezultatele Intel a fost inclusă în raportul SEC.

 

Webcast despre rezultatele financiare

Intel a organizat un webcast public pe site-ul Investor Relations, www.intc.com, de unde utilizatorii pot descărca un material MP3 sau vizualiza o înregistrare video.

Intel îşi propune să raporteze rezultatele financiare obţinute în al doilea trimestru al anului, pe 15 iulie. Imediat după raportare, Intel doreşte să publice un comentariu al lui Stacy J. Smith, Vicepreşedinte şi Chief Financial Officer, pe site-ul www.intc.com/results.cfm.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare

Particularitățile unui WMS dedicat industriei de distribuție

Succesul companiilor de distribuție depinde de acuratetea și eficiența informațiilor de care dispune managementul, de controlul costurilor și satisfacția clienților. Permanenta presiune impusă de clienți impun implementarea și utilizarea unui sistem de management în cadrul depozitelor, care să permită automatizarea proceselor de efectuare a operațiunilor de recepție, livrare ș...

Citește tot arrow_forward

Amenințarea pentru spionaj Triout revine mascată într-o aplicație gratuită foarte populară

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat reapariția amenințării informatice Triout, specializată în colectarea de informații de pe telefonul mobil – apeluri telefonice, mesaje, fotografii, videoclipuri și coordonate GPS, într-o aplicație populară de VPN pentru Android, descărcată din Google Play de 50 milioane de ori și cu peste un m...

Citește tot arrow_forward

ScarCruft: Un grup de limbă coreeană creează malware capabil să identifice dispozitivele Bluetooth conectate

Cercetătorii Kaspersky Lab care monitorizează activitatea ScarCruft, un grup experimentat de atacatori, de limbă coreeană, au descoperit că grupul testează și creează noi instrumente și tehnici și își extinde atât gama, cât și volumul de informații colectate de la victime. Printre altele, grupul a creat un cod capabil să identifice dispozitive Bluetooth conectate....

Citește tot arrow_forward