Sistarea actualizărilor pentru Windows XP – implicații și riscuri

08 Apr 2014

Începând de mâine, Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate, remedieri, sau suport pentru clienţi, gratuit sau contra cost, pentru sistemul de operare Windows XP.

Sistarea actualizărilor pentru Windows XP – implicații și riscuri

Începând de mâine, Microsoft nu va mai oferi update-uri de securitate, remedieri, sau suport pentru clienţi, gratuit sau contra cost, pentru sistemul de operare Windows XP.

Aparent, aceasta nu ar mai trebui să constituie o problemă ţinând cont că este un sistem de operare vechi de 12 ani, însă există un număr foarte mare de utilizatori care încă folosesc Windows XP. „Potrivit datelor noastre, 18% din clienţii Kaspersky Lab folosesc în continuare Windows XP,” avertizează David Emm, Senior Regional Researcher în cadrul Kaspersky Lab. „Acest lucru înseamnă că foarte multe persoane vor deveni vulnerabile pe măsură ce patch-urile de securitate se epuizează. Astfel, fiecare vulnerabilitate care va fi descoperită de acum înainte va deveni o vulnerabilitate de tip zero-day – pentru care nu există nicio şansă de remediere,” explică David Emm.

De asemenea, situaţia va deveni mai gravă pe măsură ce furnizorii de aplicaţii vor înceta să mai dezvolte update-uri pentru Windows XP – fiecare aplicaţie neactualizată va deveni un alt punct vulnerabil pentru dispozitivul utilizatorului, crescând şansele de atac.

Astfel, trecerea la un sistem de operare mai nou pare o decizie firească. Însă, deși Microsoft a trimis o mulţime de notificari cu privire la încetarea sprijinului oferit pentru vechiul sistem, mai multe companii întâmpină dificultăţi în realizarea tranziţiei spre un sistem mai nou. Pe lângă costul mare pe care îl presupune schimbarea sistemului de operare, acestea pot fi nevoite să investească, de asemena, în noi componente hardware şi chiar  în înlocuirea unor aplicaţii dezvoltate special pentru activitatea specifică de lucru, în cazul în care acestea nu sunt adaptate pentru a funcţiona pe un alt sistem de operare. De aceea, nu este surprinzător faptul că un număr mare de companii folosesc în continuare Windows XP.

În acest context, utilizatorii Windows XP se întreabă cum se pot proteja în continuare împotriva infractorilor cibernetici şi a atacurilor malware şi dacă un software antivirus este suficient pentru a-i proteja. Programul antivirus oferă protecţie, însă acesta este eficient numai dacă „antivirusul” respectiv este o soluţie cuprinzătoare de securitate pentru internet, care foloseşte tehnologii proactive menite să ofere protecţie împotriva ameninţărilor noi şi necunoscute – în principal pentru protecţie împotriva exploit-urilor.

Un produs anti-virus de bază, care se ocupă în mare parte cu scanarea computerului pentru identificarea fişierelor malware cunoascute nu este suficient. De asemenea, cu timpul, furnizorii de securitate vor implementa soluţii noi de securitate care s-ar putea să nu mai fie compatibile cu Windows XP.

Utilizatorii Windows XP ar trebui să ţină cont de aceste probleme pe măsură ce îşi stabilesc sau îşi pun în aplicare strategia de înnoire a sistemului de operare.  

Creatorii de malware vor viza, fără îndoială, dispozitivele cu Windows XP pe măsură ce un număr semnificativ de oameni continuă să-l folosească, deoarece un sistem de operare fără patch-uri le va oferi o oportunitate mult mai bună să exploateze vulnerabilitățile pe care le găsesc. Orice computer cu Windows XP dintr-o rețea reprezintă o vulnerabilitate care poate fi exploatată într-un atac direcționat asupra companiei respective. În cazul în care a fost compromis, acesta va deveni un punct de acces către reţeaua extinsă.

„Nu există nici o îndoială că trecerea la un sistem de operare mai nou este incomodă și costisitoare – atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii –, dar riscurile pe care le implică folosirea unui sistem de operare care devine tot mai nesigur ar putea depăși cu mult inconvenienţele și costurile,” explică David Emm.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Digitalizare IMM - Digitalizarea este un proces complex, iar IMM-urile au nevoie de ajutor și atenție

Un raport al Registrului Comerțului arată importanța IMM-urilor la nivel național, și, implicit, impactul digitalizării acestora. În 2022, IMM-urile au fost responsabile pentru 64,2% din profitul total, raportat de mediul privat...

Citește articolul
Softlead

Digitalizarea în producție: Care sunt diferențele între aplicațiile software de tip ERP și MRP?

Conform Software Suggest, 33.66% dintre utilizatorii soluțiilor software de tip ERP sunt companii de producție, acesta fiind unul dintre domeniile de activitate în care beneficiile implementării unei astfel de soluții înseamnă o...

Citește articolul