Un studiu Kaspersky Lab arată că datele confidențiale ale utilizatorilor sunt vulnerabile din cauza unei „igiene” digitale neadecvate

31 Mar 2017

Dezordinea digitală este un fenomen care afectează dispozitivele moderne digitale, creșterea cantității de informații stocate pe smartphone-uri, tablete și computere punându-le în pericol, din cauza unei “igiene” digitale necorespunzătoare din partea utilizatorilor. O nouă cercetare*realizată de Kaspersky Lab indică faptul că atitudinea utilizatori

Un studiu Kaspersky Lab  arată că datele confidențiale ale utilizatorilor sunt vulnerabile din cauza unei „igiene” digitale neadecvate

Dezordinea digitală este un fenomen care afectează dispozitivele moderne digitale, creșterea cantității de informații stocate pe smartphone-uri, tablete și computere punându-le în pericol, din cauza unei “igiene” digitale necorespunzătoare din partea utilizatorilor. O nouă cercetare*realizată de Kaspersky Lab indică faptul că atitudinea utilizatorilor față de mentenanța aplicațiilor de pe dispozitivele lor face ca mai ales datele confidențiale de pe computer și tablete să devină vulnerabile la amenințări de securitate.

Cercetarea arată că menținerea controlului asupra conținutului de pe dispozitive este o îndatorire pe care utilizatorii tind să o evite. Doar aproximativ jumătate dintre utilizatori revizuiesc conținutul de pe computere și tablete în mod constant, în schimb doi din trei utilizatori (63%) procedează astfel pe smartphone-uri. Acest lucru se întâmplă deoarece smartphone-urile au mai puțină memorie decât computerele și tabletele. Prin urmare, 35% dintre utilizatori și-au șters aplicațiile de pe smartphone-uri din cauza lipsei spațiului de stocare, în timp ce doar 13% dintre deținătorii de computere au procedat la fel.

Un sfert dintre utilizatori nu își amintesc când și-au dezinstalat ultima dată o aplicație de pe computere, iar procentul coboară la 12% în cazul smartphone-urilor. Acest lucru a dus la situația în care un sfert dintre aplicațiile de pe computerul unui utilizator sunt complet redundante - nu sunt folosite vreodată, dar rămân pe hard disk, unde ocupă spațiu și e posibil să funcționeze  în background și să pună informațiile confidențiale în pericol.

Toate dispozitivele noastre stochează date confidențiale și, prin urmare, acestea ar trebui să rămână astfel. Cercetarea arată, însă, că utilizatorii se comportă diferit, în funcție de dispozitiv. Studiul relevă faptul că 65% dintre utilizatori actualizează aplicațiile de pe smartphone-uri imediat ce sunt disponibile. În schimb, utilizatorii sunt mai puțin dispuși să își actualizeze aplicațiile pe tablete și computer, doar 42%, respectiv 48% dintre respondenți actualizându-și aplicațiile cât mai des posibil.

Ca urmare a acestui tip de comportament, utilizatorii riscă o serie de probleme cauzate de instaurarea “dezordinii” digitale pe dispozitivele lor - în special pe computere. Statisticile Kaspersky Lab ne arată că utilizatorii se confruntă cu malware pe computere mai mult decât pe alte dispozitive (28%, comparativ cu 17%, pe smartphone-uri). Mai mult, studiul a relevat o contradicție între atitudinile utilizatorilor față de dispozitive și amenințările pe care le pot întâlni pe acestea. Astfel, în ciuda modului riscant al utilizatorilor de a gestiona dezordinea de pe computere și a pericolului mai mare reprezentat de infectarea cu malware pe aceste dispozitive, cei mai mulți dintre respondenți încă mai consideră computerele cele mai sigure locuri de stocare a datelor.

”Dispozitivele digitale pe care le folosim în fiecare zi păstrează informații prețioase pe care utilizatorii nu vor să le vadă ajunse pe mâinile altcuiva sau să le piardă din cauza defectării dispozitivului sau a infectării cu malware”, precizează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Pentru a combate dezordinea digitală utilizatorii trebuie să ia atitudine prin organizarea, curățarea și actualizarea aplicațiilor de pe toate dispozitivele din casă. Grija și întreținerea trebuie să fie o prioritate în viața digitală, la fel ca în viața reală, pentru a ține hackerii la distanță.”

Pentru a menține dispozitivele digitale în siguranță, utilizatorii sunt sfătuiți să respecte următorii pași:

  1. Actualizați aplicațiile - Este important pentru utilizatori să-și actualizeze aplicațiile imediat ce sunt lansate noile versiuni deoarece ele pot include patch-uri de securitate care să prevină sau să reducă vulnerabilitățile aplicațiilor.
  1. Curățați aplicațiile - Întreținerea neadecvată a aplicațiilor de pe smartphone-uri reprezintă, de asemenea, o amenințare de securitate deoarece aplicațiile transmit adesea date, chiar și atunci când nu sunt folosite.
  1. Shimbați setările aplicațiilor - Acestea permit utilizatorului să administreze modul în care aplicațiile interacționează cu dispozitivul. De exemplu, aplicațiile pot să aibă acces la informații confidențiale, să îl localizeze și să distribuie informațiile sale unor servere terțe. Dacă aceste setări nu sunt organizate corespunzător, se poate ajunge la aplicații nefolosite care primesc acces la informații de pe dispozitiv fără ca utilizatorul să fie conștient de acest lucru.
  1. Folosiți un software specializat - Instalați un software specializat care vă poate ajuta să distingeți aplicațiile care se comportă suspect și pe care nu le utilizați, la fel ca pe acelea care au nevoie să fie actualizate. Pentru a afla mai multe despre aceste caracteristici ale soluțiilor de securitate Kaspersky Lab emblematice, pentru utilizatorii individuali, vă rugăm să accesați acest

*Studiul ”Dezordinea digitală și pericolele sale” este bazat pe cercetare online și analiza tehnică a amenințărilor de securitate, precum și pe funcționarea aplicațiilor:

  • Statisticile din Kaspersky Security Network, un sistem cloud care procesează statistici anonimizate, despre amenințări cibernetice primite de pe milioane de dispozitive Windows și Android, deținute de utilizatori Kaspersky Lab de pe întreg mapamondul.
  • Un experiment pe dispozitive Android, care a analizat performanța aplicațiilor și a fost efectuat în ianuarie 2017 de testeri interni ai Kaspersky Lab.
  • Un studiu online efectuat de firma de cercetare Toluna și Kaspersky Lab în ianuarie 2017, care evaluează atitudinile a 16.250 de utilizatori cu vârsta de peste 16 ani, din 17 țări. Informațiile sunt reprezentative la nivel global și împărțite în mod egal între bărbați și femei.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să citiți raportul integral ”Dezordinea digitală și pericolele sale.”

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul